Ajuntament de Tarragona

Tornar enrere

Superilla al Barri del Port

David Solana-Moragues David Solana-Moragues  •  10-05-2021  •  Districte Centre  • 

Superilla Plaça dels Carros
Superilla Plaça dels Carros

Codi proposta d'inversió: 280

“La presència dels nens als espais públics augmenta la seguretat perquè produeix un efecte virtuós”. Francesco Tonucci –Psicopedagog i impulsor de La ciutat dels nens.

El ciutadà coneix les virtuts que aporten els espais de la nostra ciutat que estan habilitats pels més petits. El seu entorn se’n ressent positivament tant psicològica com comercialment. Només cal apropar-se a zones com la Plaça Verdaguer, parc de Saavedra, Serrallo, etc.

Malauradament el barri pateix una manca d’espais que se li faci atractiva a la canalla o els seus pares, que acaben anant a altres parts de la ciutat.

Des de la plataforma veïnal “La Xarxa de la Marina”  treballem per convertir una de les seves principals places del Barri del Port en un centre neuràlgic, no sols del barri sinó de la ciutat en sí.

Activitats com “El tastet de Sant Jordi” que desenvolupa l’associació de mares de Tarragona “Tecletes”, és un exemple del potencial de la plaça i demostra l’èxit que tenen aquestes iniciatives que apleguen un públic familiar.

              http://tecletes.org/2019/04/el-tastet-de-sant-2019-galeria-fotografica-i-audiovisual/

Aprofitant la imminent arrencada del mercat de pagès que s’hi farà els dissabtes caldria impulsar els espais que el rodegen per atraure al ciutadà i fer-ne un dia especial.

Aquells dissabtes de mercat, s’hauria d’apostar pel tall del trànsit al perímetre de la plaça, tal i com es fa en ciutats properes a la nostra en dies festius. Proposem diferenciar-lo pintant-ne l’asfalt amb colors vistosos amb la finalitat d’acollir-hi activitats de caire infantil, utilitzar-lo com espai de joc, patinatge, etc. i cosir la plaça amb la zona verda amb gespa que hi ha tocant a l’accés del pas soterrat, convertint-lo en un entorn similar a les superilles.

A l’entrada d’aquesta zona de vianants, instal•lar-hi bandes reductores de velocitat com a mètode mecànic, per afavorir que els dies feiners el trànsit rodat es vegi obligat a desplaçar-se amb calma i, poc, a poc, entrar a la dinàmica de ciutat de vianants.

Distribuïts per la plaça o fins i tot per l’asfalt o places de pàrquing, la instal•lació de mobiliari mòbil de sistema “parklet” que el ciutadà pugui utilitzar com racons singulars de la plaça. Aquests acostumen a ser de fusta, gaudir d’elements de jardineria i disseny agradable convertint-los en un  element essencial pel canvi de fisonomia. La seva versatilitat fa que es puguin reubicar segons necessitat o l’activitat que correspongui.

Per últim, tant essencial és el canvi de fisonomia com la seva finalitat. La renovació del mobiliari infantil i el seu sol és indispensable. Modernitzar els existents, afegint-ne en un de més atractiu i actualitzat es primordial.

És una obra econòmicament factible. Si fem servir la plaça dels Carros com a prova pilot, destaquem que el material utilitzat es podria traslladar cap a altres parts de la ciutat considerant que la instal•lació i actuacions són totalment reversibles de cara a un futur pla de barris.

En resum:          -La renovació del mobiliari infantil i el seu sòl segons necessitats.          -Tall del transit al seu perímetre els dissabtes de mercat i pintar  l’asfalt amb patrons cridaners que convidin a reduir la            velocitat.          -A l’entrada d’aquesta zona de vianants, instal•lar-hi bandes reductores de velocitat .          -Instal•lació de mobiliari “parklet” mòbil i grans jardineres per canvi de fisonomia.

Considerem que aquestes intervencions senzilles ajuden a impulsar l’entorn i adequant-lo al tipus de ciutat del Segle XXI que volem.

Informe de cost

El projectes és viable tècnicament i per això passa a la fase de votació popular. En cas que sigui un dels projectes escollits, les especificacions tècniques i la seva implementació es coordinaran amb la conselleria corresponent. I en cap cas podrà superar el pressupost assignat inicialment


Necessites iniciar sessió o Registrar-te per fer comentaris.
No hi ha fites definides