Ajuntament de Tarragona

Propostes d'inversió: Pressupost per projectes 2019

Una rata morta a la Plaça dels Infants

Portar la Plaça dels Infants al primer món

22-11-2018  •  Marion Cole  •  Pressupost per projectes 2019

Situada davant de l'EOI, a pocs metres d'una escola i al costat d'un edifici nou on viuen desenes de criatures, la Plaça dels Infants és gairebé el símbol de la indignitat a la que ha arribat el barri del Port de Tarragona. L'única actuació que s'hi ha fet els darrers anys és posar uns gronxadors dins d'un perímetre que suposa entre un 20 i un 25% de l'espai total de la plaça. La resta és:

- Un espai de terra batuda ple de merda d'ocell, coloms morts, alguna rata morta (veure foto) i carros de la compra buits.

- Una font per als nens que, quan s'obre, l'aigua va a parar a terra i s'hi fa fang. El bassal de fang pot arribar a ocupar una part important en una zona de pas i, per tant, els nens allà no hi poden jugar.

- Unes palmeres malaltes, pasto de rates, que viuen a dalt.

Ens agradaria que aquesta plaça fos un lloc de trobada estimulant i agradable, i no el lloc trist i depriment que és ara. Sovint penso quina idea els quedarà als meus fills quan siguin grans i recordin que jugaven en una plaça lletja i plena de rates, tot i viure en un país europeu. Proposo treure la sorra, treure els cercles d'obra que actualment envolten les palmeres (o el que en queda d'elles), redissenyar la font perquè no es facin bassals, posar-hi grans arbres que facin ombra, posar-hi més bancs, vallar-la (que els més petits no vagin cap als cotxes) i que els nens hi puguin córrer tranquil·lament. L'ombra, sobretot, és important, per això caldria arbres molt grans i amb molta fulla. La manca de parcs amb ombra és un problema endèmic de la ciutat i que les persones que tenim nens petits patim de manera molt acusada en un període de l'any molt llarg: de maig a setembre, ambdós mesos inclosos.

Hauria de ser un lloc on fos possible instal·lar-hi un mercat, o alguna fireta. La font no molesta si es manté neta i si tot plegat forma part d'un conjunt agradable i digne.

Plantar més arbres al parc Francolí

01-12-2018  •  Oriolense  •  Pressupost per projectes 2019

En tota la ciutat falten arbres, fins i tot al parc Francolí.

No a tot arreu hi ha d'haver arbres, per exemple en voreres estretes, però si ens fixem en un dels llocs amb més natura de la ciutat, aquest es queda com un intent de parc. Passejar-hi durant els mesos d'estiu es fa complicat perquè els arbres estan molt dispersos, tant al llarg dels camins com en àrees que ben dissenyades estarien plenes de gent fent pícnic al terra, llegint un llibre o simplement fent una migdiada.

Plantar arbres és molt barat i una inversió de futur. Quina enveja altres ciutats que ja fa anys ho van fer i actualment gaudeixen de parcs frondosos i rics d'activitat.

Exemples

Instal•lació d’un equipament esportiu per tots els ciutadans als barris marítims

26-11-2018  •  David Solana-Moragues  •  Pressupost per projectes 2019

RESUM La idea és instal·lar un parc de barres de qualitat a la Plaça dels Carros i ampliar les de la platja del Miracle per revitalitzar la zona creant-hi un flux constant de gent que practica esport.

TEXT DESENVOLUPAT Tothom que passeja per la platja del Miracle/Arrabassada o parc del Francolí haurà vist unes rudimentàries instal·lacions esportives fetes amb típiques barres paral·leles, espatlleres, o barres per penjar-s’hi i fer flexions. És una pràctica esportiva anomenada Calistènia o exercici amb pes corporal.

Amb les mancances esportives d’aquests espais, l’any 2014, un grup d’esportistes formalitzats en associació va presentar un dossier a l’Ajuntament per demanar una millora al respecte. El dossier s’adjunta amb la proposta del procés participatiu.

En aquests últims anys s’observà una davatllada de l’entorn dels barris marítims. Una de les seves places emblemàtiques, la Plaça dels Carros, es ocupada habitualment per borratxos i sense sostre que s’apleguen en zones infantils creant sensació d’inseguretat.

Si es reactiva un flux constant de gent realitzant activitats sanes com l’esport es fàcil recuperar la confiança del ciutadà vers aquest espai. Un bon i complert parc de barres, seria un iman d’atracció per aquells qui practiquen l’esport. Aquests aportarien el component psicològic que aportaria seguretat.

L’altre punt esportiu neuràlgic seria a la ubicació del Miracle. Aprofitar la renovació del passeig marítim per incloure-hi un parc de barres actualitzat amb la possibilitat de poder atreure campionats estatals constants seria un bon revulsiu per la ciutat.

Per d’instal·lació d’aquests equipaments es necessitaria l’assessoramentd’esportistes i no d’agents comercials per evitar un malbaratament dels espais. Tal i com va passar a l’Arrabassada, encara que s’utilitzen, no cobreixen les necessitats reals dels esportistes. Per aquest motiu Tarragona s’hauria d’emmirallar en pobles propers, amb el molt bon parc de barres de Constantí o, si es vol optar per uns futurs campionats, com el de la Barceloneta, o el parc de barres de la localitat d’Onda a Castelló, el més gran d’Europa.

Estat actual ponts Vidal i Barraquer

Ponts Vidal i Barraquer

25-11-2018  •  Ana celes  •  Pressupost per projectes 2019

Els 2 ponts de l’Avinguda Vidal i Barraquer fan por i fàstic. Els coloms s’han Instal.lat als sostres i parets.

És hora de donar neteja, llum i categoria a aquests dos ponts.

El problema dels coloms té fàcil arreglo i és posar un sostre de làmines que no deixi forats. 

Es pot aprofitar la intervención per donar llum i categoría a 2 ponts que com a peatons fan por de passar.

Posar més llum, pintar les parets de formigó, posar baranes per separar la carretera... poden quedar uns ponts molt moders, atractius i segurs.

Actualment has de passar corrent si no vols acabar tacat per excrement de colom 

ExempleValencia.jpg

Murals romans per dignificar el Barri del Port

25-11-2018  •  David Solana-Moragues  •  Pressupost per projectes 2019

Canviar la fisonomia de espais abandonats del barri mitjançant murals de gran format que atregui al ciutadà i revitalitzi l'entorn.  

L'estat lamentable del conjunt urbà de la zona del Barri del Port, que requeriria d'una actuació que s'apliqués per diferents flancs, provoca una degradació urbana que, a poc a poc, es va estenent cap a la zona centre de la ciutat. Solars buits, cases degradades i abandonament en general és el que el barri viu en el seu dia a dia. Tot i tenir un gran potencial, aquesta àrea esdevé una zona grisa.

Proposem la creació d'uns murals artístics basats en figures clàssiques de deïtats romanes de gran format que es trobarien en diferents punts del barri i estarien vinculats al món romà de la ciutat. Per sí sols, aquests podrien esdevenir objecte de peregrinatge cultural.

El lligam entre la mida de l’obra i la temàtica adoptaria un sentit. Són enormes formes d’estàtues clàssiques de deïtats romanes. Aquesta fredor de la pedra/marbre que representaria la pintura i les possibles grans dimensions de l’obra aconseguirien que l’espectador que l’admirés es sentís petit com a ser humà i desprotegit davant el poder diví d’aquests colossos.

Projectes coneguts, ja executats, com els graffitis del barri de Bonavista, el mur del Serrallo o l’últim exemple de l’IES Pons d’Icart, milloren la imatge que es dona de l’entorn.

L’aparició d’aquests murals artístics en diferents punts del barri crearia un patró que es podria arribar a estendre pels barris de tota la ciutat; així es crearia una ruta d’interès artístic/cultural lligada al caràcter de la ciutat i vinculada entre les obres per la seva temàtica. Estimular al vianant a un peregrinatge d’aquestes característiques impulsaria l’obra a ser un monument més de la ciutat a tenir en compte. Tal i com s’ha aconseguit a la petita població de Torrefarrera amb una intervenció similar, i que seria un benefici per a tota la ciutat.

Ombra als parcs infantils

01-12-2018  •  Oriolense  •  Pressupost per projectes 2019

A l'estiu no es poden utilitzar els parcs infantils perquè hi fa molta calor, de fet els gronxadors i tobogans arriben a tals temperatures que poden cremar les criatures. Proposo que plantin alguns arbres dins les zones de jocs, un mètode senzill i econòmic de crear ombra. Aquests arbres haurien de ser de fulla caducifòlia i que fóssin podats el més aviat possible, tant perquè a l'hivern si que es necessita el sol, com perquè les fulles que van caient s'han d'anar netejant.

En tota la ciutat només el de Vidal i Barraqué té ombra i potser algun altre que no tinc controlat.

ducha_adaptada_5.jpg

ADAPTAR DUTXES DE LES PLATGES DE TARRAGONA PER PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA

29-11-2018  •  Bárbara  •  Pressupost per projectes 2019

Com a mare d'un nen amb discapcitat intel-lectual i física amb mobilitat reduïda i usuaris de la platja Savinosa i d'altres, demano si us plau, que s'adaptin les dutxes de les platges de Tarragona. Ho trobo molt necessari, ja que facilitarien molt a l'hora de dutxar-se tant a la persona dependent com a la persona cuidadora. De la mateixa manera que també agrairia que posessin un banc com el que hi ha a la platja Llarga al costat d'una dutxa, ja que ho acabaria de facilitar tot més encara. Aprofito per agrair que hàgiu ficat places d'aparcament per a discapacitats a prop de la platja.