Ajuntament de Tarragona

Tornar enrere

SansaLab, projecte amb joves de Sant Salvador

SansaLab_Cristian_Lab_fotografia.jpg
SansaLab_Cristian_Lab_fotografia.jpg


Codi de la proposta: TAR-2021-05-268

Un projecte per fer que les i els joves tinguin veu i generin les pròpies oportunitats en un barri que no disposa d'equipaments per a elles, des de la cultura i l'economia social i solidària.

SansaLab, un projecte amb joves de Sant Salvador

El SansaLab s'entén com un projecte continuat AMB joves, que s'adapta segons les necessitats i els moments a la realitat del jovent que viu el projecte. Es treballa la identitat dels i de les joves, com a desenvolupament personal i social, identificades amb el seu entorn més proper. Un altre objectiu és esdevenir espais de referència. Tenir un lloc on anar, on pensar. Referents físics i intel·lectuals, amb valors, que indueixin a l'acció, des de la col·laboració i el respecte, crítics però amb la voluntat de participar i aportar. El tercer eix del Sansalab é sla generació d'oportunitats, tant culturals, com socials i laborals, a través d'un projecte d'economia social i solidària vinculat a la creativitat de les persones joves del barri.

Actualment el SansaLab s'articula en 3 vies de treball

1. Laboratoris creatius

Es poden anomenar com tallers, cursos o simples espais de trobada de joves, amb la finalitat de crear una experiència o una obra al voltant d'una eina creativa. Periodicitat trimestral. Aquests tallers són impartits per professionals en cadascuna de les matèries. Un dels objectius és que les mateixes joves acabin transmetent els coneixements i valors als nous integrants del grup.

Actualment tenim els laboratoris:

De fotografia De còmic De graffiti De tiktok De teatre D'audiovisual

2. La biblioteca de l'escola

La Biblioteca de l'Escola és un projecte sorgit de la voluntat de l'escola d'obrir-se al barri. Una opció tan necessària i beneficiosa, atenent que al barri avui en dia no existeix cap biblioteca pública. Ariadna ha signat un conveni amb l'escola per gestionar i dinamitzar la biblioteca de l'escola en horari extraescolar. La biblioteca realitza servei de préstec a alumnes i també a les famílies d'alumnes. En un futur, i en millors condicions pandèmiques, s'espera anar obrint a la resta de veïnat. 3 dies a la setmana es realitza suport a l'estudi per a alumnes. La biblioteca s'entén com un espai de trobada, on dur a terme activitats culturals i socials des dels valors que es comparteixen amb l'escola: respecte, diversitat, proximitat i cures entre iguals. S'ha realitzat, per exemple, un mural col·laboratiu entre els nens i nenes, joves del projecte i les aportacions de tots els veïns del barri. Ara s'inicia una activitat sobre el llibre il·lustrat. En la biblioteca treballen 2 joves del barri, que a més són exalumnes de l'escola. La creació d'oportunitats laborals és un dels objectius fonamentals del SansaLab.

3. Projecte d'Economia Social i Solidària (ESS)

Entendre el barri com espai d'oportunitats, especialment com acompanyament, mentoria i suport a persones joves, amb iniciatives entorn dels valors com sostenibilitat i la cooperació, així com utilitzar la creativitat com a instrument fonamental. Com a fi últim el projecte d'economia social persegueix la creació d'una cooperativa o entitat d'economia social, gestionada per elles mateixes, com eina per estimular les capacitats creatives de les persones joves. Aquest projecte ja ha donat els seus fruits, ja que la col·laboració amb l'Escola neix de la tasca desenvolupada per les persones implicades al projecte d'ESS.

Qui som Ariadna?

Ariadna és una associació juvenil que serveix com eina o plataforma per emprendre múltiples activitats que impulsin, transformin o donin sentit a les persones joves, des de la creativitat i la sostenibilitat. Neix l'any 1996, havent-se adaptat a diversos moments i contextos. Des del 2008 treballem en diversos projectes als barris de Ponent i des de 2017 ens centrem al barri de Sant Salvador. Però sobretot Ariadna són les persones que la conformen:

El projecte s'estructura amb persones de mediació, que treballen pel projecte com empleades o com externes, intentant donar tota l'estabilitat que es pugui, i que, d'una banda, tinguin les capacitats per trobar les persones interessades a desenvolupar les accions (taules) i d'altra les capacitats tècniques i creatives per dur a terme els projectes audiovisuals i de gestió, i poder expandir-lo a les xarxes de cooperació i comunicació.

Nani Blasco Moya: diplomat en Ciències Empresarials per la URV, Màster en Gestió Cultural per la UOC i productor audiovisual. És investigador associat de la Càtedra d'Inclusió Social de la URV. Gestió cultural i general del projecte.

Cristina Rodríguez Millán, és pedagoga per la URV i especialista en economia social i solidària i comunicació. Treballa per El Far Cooperatiu, i s'encarrega dels grups i projectes de ESS.

Adrià Ramírez Dalmau és il·lustrador i músic. Veí del barri des de fa més de 15 anys, lidera els laboratoris de visuals i audiovisuals. També s'encarrega de la comunicació i les xarxes.

Sokaina Benradi és Graduada en Educació Infantil per la URV. Va estudiar a l'Escola i l'institut del barri, i ara s'encarrega de la Biblioteca de l'Escola.

Laia Andreu Garcia. Cursa el Cicle Superior Educació Infantil. Als seus 18 anys treballa en el suport a l'estudi dins la biblioteca de l'Escola. Balla amb l'Escola de Dansa i Comparsa Aerodance i s'encarrega del taller de tiktok. Més informació a www.associacioariadna.cat, on es pot visualitzar els projectes fotogràfics, les sortides culturals o el documental sobre les joves i el carnal del barri  

Documents (1)


Necessites iniciar sessió o Registrar-te per fer comentaris.
Aquesta proposta no té notificacions.
No hi ha fites definides