Nou Reglament per a la utilització social dels edificis i de les instal-lacions dels centres educatius de titularitat municipal
Transformant les instal·lacions escolars municipals, en nodes d’oportunitats educatives i de cohesió social
Un proceso participativo es una secuencia de actividades participativas (p.e. primero rellenar una encuesta, luego realizar propuestas, debatirlas en encuentros presenciales o virtuales, y finalmente priorizarlas) con el objetivo de definir y tomar una decisión sobre un tema específico.
Ejemplos de procesos participativos son: un proceso de elección de los miembros de un comité (donde primero se presentan unas candidaturas, luego se debate y finalmente se elige una candidatura), presupuestos participativos (donde se realizan propuestas, se valoran económicamente y se vota con el dinero disponible), un proceso de planificación estratégica, la redacción colaborativa de un reglamento o norma, el diseño de un espacio urbano o la producción de un plan de políticas públicas.
Acerca de este proceso
Les instal·lacions i els edificis escolars dels centres educatius municipals constitueixen un patrimoni públic al servei de la ciutadania. Aquests equipaments es caracteritzen per la seva polivalència, que els fa aptes per ser utilitzats per a activitats diverses.
El seu ús més enllà del temps escolar, per part d'entitats culturals, artístiques, lúdiques, esportives o altres de caràcter social, representa en molts contextos una oferta d'activitats que afavoreixen la cohesió social i enforteixen el teixit social de l'entorn del centre.
Amb aquest nou reglament, es pretén:
- Actualitzar l’ús social per adequar-lo a les noves realitats dels centres educatius, i de manera especial les que deriven de l'aplicació de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació (DOGC núm. 5422 - 16/07/2009), i del Decret 102/2010, de 3 d’agost, d’autonomia dels centres educatius.
- Millorar la compatibilitat de l’ús social i l’ús educatiu en les instal·lacions educatives municipals.
- Gestionar la tramitació adequant-la a les necessitats dels centres educatius i de la ciutadania, tot promovent accions que impactin en noves oportunitats educatives per a l’alumnat dels centres educatius.
Mitjançant el procés participatiu, es vol fomentar la corresponsabilització de la ciutadania en la gestió de l’ús social dels espais educatius municipals.
Compartir: